Pirkko Martikainen; kasvot laitoshoivalle

Tästä on kyse

Pirkko Martikainen otti Yleen yhteyden, sillä hän halusi kertoa oloistaan Mehiläisen omistamassa, turkulaisessa hoivakodissa.
Ympärivuorokautista hoivaa tarvitsevan Martikaisen mielestä hän ei saa apua tarpeeksi nopeasti ja joutuu välillä olemaan nälissään. Kerran hän odotti suihkuunpääsyä yli kaksi viikkoa.
Mehiläisen hoivapalveluiden johtaja Niklas Härus sanoo, että kaikki toiminnasta saatava palaute otetaan vakavasti. Hänen mukaansa Martikaisen kokemukset tullaan tarkasti selvittämään.

Monivammaisella Pirkko Martikaisella on seitsemän vuoden kokemus asumisesta palvelukodeissa. Niistä viimeiset vajaat viisi on kulunut turkulaisessa palvelukoti Nukkumatissa.
Martikainen otti yhteyden Yleen, jotta pääsisi kertomaan hoivapaikkaansa liittyvistä huolistaan. Ylen selvitykset ovat paljastaneet useita ongelmia niin Esperin, Mehiläisen kuin Attendon hoivakodeissa.
Martikainen sanoo muuttaneensa hyvään hoivakotiin, jonka palvelutaso romahti sen jälkeen, kun se myytiin Mehiläiselle.
Yrityskauppa tehtiin vuonna 2016, kun Mehiläinen osti Mainio Vireen liiketoiminnan. Samalla hoitokodin nimi muuttui Mainiokoti Nukkumatiksi.

Jo yrityskaupan yhteydessä hoitajat ilmaisivat huolensa muun muassa työvoiman riittävyydestä. Nyt samaa huolta kantaa ainakin yksi asiakas, Pirkko Martikainen.

Ennen oli moni asia paremmin
Pirkko Martikainen sanoo, että asukkaan elämä hoivakodissa oli ennen omistajanvaihdosta kaikin puolin erilaista.
Ajateltiin, että on parempaa, kun Mehiläinen tulee, mutta kyllä se on juuri päinvastoin.

Pirkko Martikainen:
– Henkilökuntaa oli tarpeeksi ja ruokakin oli parempaa. Se on mennyt alaspäin kuin lehmän häntä. Ihmisillä oli aikaa asukkaille, eivätkä he olleet niin stressaantuneita kuin nyt, hän kuvailee.
Nyt Martikainen kantaa huolta myös hoitajien jaksamisesta.
– On ollut ihan kauheaa katsella sivusta, kun ihmiset vetävät itsensä ihan piippuun. Ei kerta kaikkiaan kukaan jaksa niin paljon.
Martikainen odotti palvelutason parantuvan.
– Ihmisellä on aina toivomus paremmasta. Ajateltiin, että on parempaa, kun Mehiläinen tulee, mutta kyllä se on juuri päinvastoin.

Epämiellyttävä ennätys
Pirkko Martikainen on monivammainen ja tarvitsee ympärivuorokautista hoitoa.
– Olen tietysti hankala hoidettava, kun aina tarvitaan kaksi auttamaan, mutta sen takia minä tänne tulinkin. Ilmoitettiin, että täällä on tarpeeksi hoitajia.

Pirkko Martikainen tarvitsee ympärivuorokautista apua.
Martikainen kuvailee, että arjessa huono hoito näkyy ja tuntuu monin tavoin.
– Eilen minulle tuli uusi ennätys, kun olin kaksi ja puoli viikkoa pesemättä. Jokainen voi miettiä, mitä se olisi omalla kohdalla.

Kukaan ei koiraansakaan pitäisi sellaisessa tilanteessa.

Olen tietysti hankala hoidettava, kun aina tarvitaan kaksi auttamaan, mutta sen takia minä tänne tulinkin.

https://yle.fi/uutiset/3-10631378

Valokuvassa ENCUT-ryhmä Lontoossa kesällä 1991. Pirkko seisovien eturivissä toinen oikealta.

1 ajatus aiheesta “Pirkko Martikainen; kasvot laitoshoivalle”

  1. TYHMÄ KYSYMYS, mutta miksi Suomessa tarvitaan ylikansallisia (liikevoittoa tavoittelevia, veroparatiisi-) hoivayrityksiä? Kotimaistako ei suosita? Pirkko Martikainen, jonka perheystävänä erittäin hyvin tunnen, yli kolmenkymmenen vuoden ajalta; ilmeisesti ”prosenttina” Pirkko suivaantui ja otti yhteyttä YLE:n toimittajaan. Pirkko on eläkkeellä Sokeainliiton järjestösihteerin uralta: älykäs, sosiaalinen. mutta nyt iän myötä monivammaisuus rajoittaa omatoimisuutta. – Pirkko Martikainen: Ennen Mehiläisen omistusta, henkilökuntaa oli tarpeeksi ja ruokakin oli parempaa. Se on mennyt alaspäin kuin lehmän häntä. Ihmisillä oli aikaa asukkaille, eivätkä he olleet niin stressaantuneita kuin nyt, hän kuvailee.
    Nyt Martikainen kantaa huolta myös hoitajien jaksamisesta.
    – On ollut ihan kauheaa katsella sivusta, kun ihmiset vetävät itsensä ihan piippuun. Ei kerta kaikkiaan kukaan jaksa niin paljon.
    Martikainen odotti palvelutason parantuvan.
    – Ihmisellä on aina toivomus paremmasta. Ajateltiin, että on parempaa, kun Mehiläinen tulee, mutta kyllä se on juuri päinvastoin. ”Kukaan ei koiraansakaan pitäisi sellaisessa tilanteessa.
    Olen tietysti hankala hoidettava, kun aina tarvitaan kaksi auttamaan, mutta sen takia minä tänne tulinkin.”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top

Jaa:

Jaa facebookissa
Jaa X palvelussa